torsdag 5 november 2009

SAS slår förväntningarna med en halv miljard kronor

SAS slår förväntningarna med en halv miljard kronor2009-11-05

Flygbolaget SAS redovisar en vinst före skatt på 114 miljoner kronor för årets tredje kvartal, en halv miljard över analytikerkårens förväntningar. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 110 miljoner kronor. Omsättningen föll med 16,6 procent till 11 076 miljoner kronor jämfört med 13 287 miljoner kronor. Antalet passagerare minskade med 14,7 procent till 6,2 miljoner.
Vinsten för tredje kvartalet var oväntad. Analytiker, som Reuters talat med, hade i snitt väntat sig en förlust före skatt på 403 miljoner kronor.
Besparingar och bättre kabinfaktor än väntat förklarar den överraskande vinsten, enligt Sture Stölen, vice vd och ansvarig för investerarrelationer.
- Det är huvudförklaringarna. Vi har rejäla effekter från besparingarna, hittills totalt 1,3 miljarder kronor, varav en halv miljard under tredje kvartalet. Sedan har vi en kabinfaktor som har rört sig uppåt, säger han till TT.
Totalt har 1 884 heltidsanställda lämnat bolaget och kapaciteten reducerats. Och fortsatta åtstramningar väntas.
SAS-koncernens ledning och styrelse har under kvällen och natten förhandlat på övertid med pilotföreningarna och kabinföreningarna. SAS har som ambition att presentera resultatet i samband med en presskonferens i dag klockan 10.30.
I augusti var SAS-chefen Mats Jansson mycket tydlig med att SAS-facken måste gå med på kraftiga lönesänkningar och försämrade anställningsvillkor för att bolaget ska överleva. Under de närmaste två åren ska personalen minskas med 4 500 anställa och 21 flygplan ska ställas på marken. Företagsledningen har krävt lönesänkningar med 10-20 procent.
SAS-piloterna har gått med på att sänka lönerna med 10 procent. Företagsledningen kräver större besparingar.
Stockholm TT
Prenumerera på E24:s dagliga nyhetsbrev

Inga kommentarer: