fredag 6 november 2009

Flygbolag hittar på skatter

Flygbolag hittar på skatter
2009-11-06 Publicerad 08:00 Uppdaterad 09:08
Flygbolagen tar ut en rad skatter och avgifter när du ska ut och flyga. Nu visar en EU-rapport att flera av dessa skatter och avgifter är flygbolagens egna påfund.

Utöver själva biljettpriset måste resenärerna i genomsnitt betala 300 kronor per biljett i skatter och avgifter, enligt EU-rapporten som återges av Metro.
Resultatet av studien visade att 41 procent av de avgifter som resenären måste betala utöver biljettpriset är riktiga skatter och avgifter som flygbolagen i sin tur måste betala till skatteverk och flygplatser.
Resterande 59 procent var dock skatter och avgifter som bolagen själva hittat på och dessa pengar behåller alltså bolagen, skriver Metro.
- När det gäller att ha fantasifulla namn på skatter och avgifter är de flesta flygbolag lika illa. Men jag tror att vissa lågprisbolag går lite längre, säger Henrik Hoffmeister, jurist på Konsumentverket, till Metro.
EU-studien omfattade vad resenären måste betala för att få flyga. Extra avgifter för att skriva ut biljetter och dylikt räknades inte.
Konsumentverket och konsumentskyddsmyndigheter i elva EU-länder kräver nu en skärpning. I första hand ska förhandlingar inledas med flygbolag och branschorganisationer. Om flygbolagen inte tar bort de påhittade skatterna kan det bli tal om sanktioner, skriver Metro.
Några exempel på avgifter som borde ingå i biljettens pris är bokningsavgift, bränsletillägg och försäkring.
Pengar24

1 kommentar:

Azahar sa...

Ryanair ligger väl i topp när det gäller hittepåavgifter! Undviker dem där det går ...