fredag 6 november 2009

Om bagaget kommer bort...


Vad gör du när bagaget kommer bort?
2009-10-15
Bagagebandet åker runt, runt och väska efter väska hittar tillbaka till sin ägare. Uppgivet står du vid bandet och börjar sakta inse att ditt eget pick och pack har gett sig i väg på egna äventyr. Vad gör du nu? Vilken försäkring gäller? Vad har du för rättigheter gentemot flygjättarna?

Under 2008 misshandlades, försenades eller försvann nästan 33 miljoner väskor. Det är visserligen är en förbättring jämfört med tidigare år men betyder fortfarande 33 miljoner missnöjda passagerare.
Är du en av dem som uppgiven fått stå kvar vid bandet medan andra semesterfirare skyndar vidare mot stranden? Vi förstår din frustration. Det kan kännas hopplöst att få upprättelse mot de stora flygbolagen och det är lockande att slänga alla komplicerade klagomålspapper i papperskorgen och be bolagen flyga och fara. Men ge inte upp, du har ett utförligt regelverk i ryggen.
Bestämmelser och ersättningsbelopp varierar förvisso mellan inrikes och internationella flyg, och mellan olika länder, men du har alltid rätt till ersättning när flygbolaget klantat sig. Allt är inte förlorat, bara ditt bagage.
Den stora majoriteten av de vilsekomna kappsäckarna återförenas med sin ägare inom 48 timmar, så försenat bagage är ingen katastrof. Men visst händer det att bagage försvinner helt. Förra året försvann 736 000 väskor spårlöst. Exakt när en väska går från försenad till borttappad varierar mellan de olika flygbolagen men räkna med minst en vecka, ibland kan det dröja så länge som en månad.
I Sverige räknas ditt bagage som försvunnit om det inte kommit fram inom 21 dagar efter att du anlänt, om inte flygbolaget erkänner det som borttappat dessförinnan. Då ditt bagage konstaterats försvunnit är det bra att framställa dina krav så fort som möjligt, men senast sju dagar efteråt.
När du kräver ersättning kommer du att få göra en lista på vad som fanns i bagaget. Du gör klokt i att vara någorlunda sanningsenlig, det är pinsamt om väskan återfinns och märkeskostymen du deklarerat för visar sig vara ett par slitna jeans. Glöm inte att begära ersättning för väskans värde.
Maxgränsen för vad de internationella flygbolagen behöver betala ut för förlorat bagage och skadat bagage ligger på 1 000 SDR, Special Drawing Right, per passagerare. SDR är en internationell valutautjämnare bestämd av Internationella valutafonden. Hur många kronor som går på en SDR varierar men ligger just nu på cirka 12 kronor. Aktuellt värde hittar du på Riksbankens hemsida. Ha i åtanke att det är en begränsning per person, så om din reskamrat förvarade saker i din väska är det möjligt att öka på summan.
I vissa fall försöker flygbolagen dra av det belopp du fick under tiden väskan räknades som försenat från ersättningspengen för den bortatappade väskan. Det behöver du nödvändigtvis inte gå med på. Argumentera att det handlar om två separata händelser, om personalen från början hade informerat dig att väskan var försvunnen hade du kanske planerat dina inköp annorlunda.
Räkna inte med att få tillbaka det ursprungliga värdet på det du packade ner. Om du för två år sedan köpte en skjorta för 1 000 kronor är den antagligen inte värd lika mycket idag, vilket du kan vara säker på att flygbolaget kommer att uppmärksamma dig på. Inte heller tas det någon hänsyn till vad det kostar att ersätta skjortan med en ny.
Det kan vara en god idé att kolla upp vad du har för andra försäkringar. Om du betalade minst halva resan med kort är chansen stor att det ingick en reseförsäkring, och har du hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkring för de 45 första resdagarna.
Det är visserligen svårt att få dubbla ersättningar men det kan vara mödan värd att kolla upp vilken försäkring som betalar ut mest, om du kan använda försäkringarna selektivt till olika delar av det borttappade bagaget och om du kan få ersättning för skillnaden mot vad du fick ut av flygbolaget och vad det faktiskt kostade att ersätta packningen.
När du så äntligen kommit överens med flygbolaget om en summa så räkna inte med att få ersättning direkt, det kan ta flera månader innan pengarna sätts in på ditt konto. Och hur du än vrider och vänder på det kommer du tyvärr aldrig att gå plus på affären.
Dina rättigheter vid skadat bagage
Dina rättigheter vid försenat bagage

Inga kommentarer: