torsdag 30 mars 2017

Eurovision Song Contest i Kiev

Den 9, 11 och 13 maj är hålls finalen i Eurovision Song Contest 2017 i Kiev i Ukraina. Det är den 62:a upplagan av musiktävlingen. Att tävlingen håll i Kiev beror på att Jamalas låt "1944" vann förra årets tävling i Stockholm. 
Vad vet du egentligen om Kiev? Här är några saker som kan vara bra att ha koll på inför den stora musikfesten. Visste du till exempel att:
1. Kiev har två platser på Unescos lista över världsarv. Petjerskaklostret, även känt som Grottklostret i Kiev, är det ena. Det är ett historiskt, ortodoxt kloster och ligger också på första plats över saker att göra i Kiev på ressajten Lonely Planet. Detta kloster grundades år 1015 och består av ett antal monument, katedraler och Lavras stora klocktorn med förgylld kupol, men är även ett underjordiskt grottsystem. Besökare kan också ta en tur till katakomberna och titta på de mumifierade lämningarna av ortodoxa helgon. Häftigt för turister och heligt för pilgrimer. 
2. Sofiakatedralen blev Ukrainas första objekt på Unescos världsarvslista 1990. Den har också en svensk anknytning. Sofiakatedralen från år 1037 är en av Kievs absolut mest häpnadsväckande byggnader, speciellt interiören. Många mosaiker och fresker är original från 1017 till 1031. Grunden till katedralen byggdes under Jaroslav den vises tid och hans hustru Ingegerd Olofsdotter var svensk. 

Kiev är ett paradis för modemedvetna

3. Kiev har beskrivits som ett paradis för modemänniskor. Marknaden Lesnoy är en second hand-marknaden som till och med modemagasinet Vogue skrivit om under rubriken "Omdefinierad lyx i Kiev blomstrande andrahandsmarknad". Det har kallats ett paradis för modemänniskor så här går det att shoppa och göra fynd. Marknaden Lesnoy, som ligger vid tunnelbanestationen Lesna, är en av Europas största loppmarknader. Hit kommer Kievs unga för att fynda allt från second hand-väskor till vintage märkeskläder från Gucci, Chloe, Armani och Chanel.
4. Revolution har bytts mot dans på Självständighetstorget. Torget som också kallas Majdan Nezalezjnosti är Kievs största torg och stadens mest centrala plats. Torget var platsen för pro-självständighet protester under 1990-talet och den orangea revolutionen 2004, liksom Euromajdan. Nu är här fullt av festprissar, gatumusikanter, souvenirförsäljare och skateboardåkande tonåringar. Det är ett vackert torg med sex fontäner, monument och ett stort underjordiskt varuhus. Här arrangeras också konserter, föreställningar och festivaler.
Nu är det fullt av festprissar på Självständighetstorget. Och i maj blir det mer underhållning i Kiev när Eurovision Song Contest 2017 arrangeras här.
Foto: OLGYSHA2008
5. Gatan Chresjtjatyk är Kievs pulsåder och att det finns två torg, ett antal shoppingcentrum och två metrostationer här. Chresjtjatykgatan är en trädprydd boulevard med byggnader från Stalinimperiet och exklusiva affärer som är fullproppad med folk på helgerna då den stängs för trafik. Detta är huvudgatan i Kiev och den sträcker sig över en kilometer genom en dalgång. All bebyggelse kring Chresjtjatykgatan förstördes under andra världskriget och de nuvarande byggnaderna är därför byggda senare.

I den botaniska trädgården finns 350 olika orkidéer

6. På Hryshko National Botanical Garden finns det över 350 olika orkidéer. Det är en botanisk trädgård på mer än 120 hektar och här finns över 13 000 olika träd, buskar, blommor och plantor från hela världen. På Central Botanical Garden finns även växthus och rosarium samt en imponerande samling av orkidéer. I trädgårdens centrala delar finns ett av de mest populära inslagen; liljorna som står i blom i slutet av våren. Den botaniska trädgården är svåra att nå med kollektivtrafik. Ta trådbuss 14 eller buss 62 från Pecherska tunnelbana till slutstationen.
I Central Botanical Gardens centrala delar finns liljorna som står i blom i slutet av våren. Väldigt populärt.
Foto: KATATONIA82
7. Ukraine State Aviation Museum är ett av världens största flygplansmuseum. Det är också Ukrainas yngsta, och största, historiska museum. Här finns 90 flygplan, inklusive fraktflyg, bombplan, kärnmissilbärare, helikoptrar och drönare. Museet, som ligger vid flygplatsen Zhulyany, nås enkelt med stadsbuss nummer 220. Missa inte ett besök i museets souvenirbutik.
8. På Mikrominiatyrmuseet Mykola Syadristy kan du inte se ett enda konstverk med blotta ögat. De är för små och kräver därför ett mikroskop. Här finns fantastiska skulpturer i miniatyr, till exempel har ett hårstrå borrats upp på längden och polerats både in- och utvändigt. Sen har konstnären placerat en ros, som har en diameter på 0,05 millimeter, inuti hårstrået. Inträdet kostar bara 10 kronor och en tur bland utställningarna tar drygt en halvtimme. Beskrivningar av varje objekt finns på engelska.
9. Golden Gate var tidigare huvudingången till Kiev. Bron som ursprungligen kom till 1164 förstördes under medeltiden men byggdes upp på nytt under Sovjettiden. Här finns även ett museum där besökarna kan lära sig mer om Golden Gates historia och det gamla Kiev. Golden Gate var en av stadsportarna där mongolerna stoppades år 1216.

I maj hålls Eurovision Song Contest 2017 i Kiev

10. Ukrainas vinnarlåt var en tydlig smocka mot Ryssland. Artisten Jamala tillhör Krims ursprungsbefolkning, krimtatarerna, och låten "1944" handlade om Josef Stalins tvångsdeporteringar av just tatarer under andra världskriget. Extra känsligt eftersom tatarernas politiska organisationer förbjudits av Ryssland sedan annekteringen. Sångerskan Jamala, eller Susana Jamaladinova som hon egentligen heter, tillhör själv minoriteten Krimtatarer som i dag lever i Ukraina. 
Jamala vann förra årets Eurovision Song Contest i Stockholm med låten "1944". Jamala heter egentligen Susana Jamaladyovna och föddes 1983 i Osh, Kirgizistan
Foto: OLLE SPORRONG
11. Nattlivet i Kiev är intensivt och att det finns gott om nattklubbar och barer. En av de populäraste, enligt resesöksajten Skyscanner, både bland lokalbor och besökare är Caribbean Club på Petlyury Symona St. 4. Här kan du njuta av bra livemusik, goda drinkar och en härlig atmosfär. Boka gärna ett bord i förväg.
12. Ocean Plaza är ett av stadens populäraste köpcenter. Här hittar du kända märkesbutiker och många krogar. Köpcentret kan vara rätt så knökfullt under helgerna, så försök att ta dig hit under vardagarna istället. Ocean Plaza ligger en bit utanför centrala Kiev, men du tar dig hit med tunnelbana, stationen Lybidska ligger precis utanför.
13. Ryanair utökar på Skavsta flygplats. En ny direktlinje mellan Stockholm Skavsta och Ukrainas huvudstad Kiev invigs i höst. Med start i oktober kommer Ryanair att flyga rutten Stockholm-Kiev fyra gånger i veckan som en del av flygbolagets vinterprogram.

Det finns en nudiststrand i Hydropark i Kiev

14. Det finns en nudiststrand mitt i Kiev. Hydropark är en bad- och aktivitetsö i floden Dneper och ligger mitt i Kiev. Ön blev populär som sommarnöje under 60-talet och är det än idag. Stekheta sommardagar drar massorna till Hidropark, som ligger en kort tunnelbaneresa bort från centrum. Längs floden Dnepr finns stränderna som är späckade med lokalbefolkningen som spelar beachvolleyboll, badar och grillar läcker kebab. I området bjuds också på ett antal kasinon, en nudiststrand, ett diskotek, som ligger ute vid vattnet, och världens största utomhusgym.
Hidropark, en kort tunnelbaneresa från Kievs centrum, är en populär strand där lokalbefolkningen gärna badar och grillar.
Foto: STEPHANE MARTIN
15. Flygsökningar till Kiev har ökat med 23 procent. Allt enligt färsk statistik från resesöksajten Skyscanner.se. I dag är den fornsovjetiska staden mer populär än exempelvis Tallinn, Oslo och S:t Petersburg för svenskar, enligt sajten. Eurovision Song Contest och mycket valuta för pengarna är några anledningar till att staden spås bli en fortsatt het semesterdestination även i år. Lägre flygpriser tros också vara en bidragande orsak. Genomsnittspriset på flygbiljetter har nämligen sjunkit med tolv procent sedan 2014.
LÄS MER:
http://www.expressen.se/allt-om-resor/resmal/europa/15-saker-du-inte-visste-om-kiev/

Läs också: 


Mörka historien bakom världens längsta labyrint

1/10
NYHETER
Årets Eurovisionland har en mycket gammal och anrik historia.
Ett tydligt bevis på det finns i den södra delen av landet, i den ryktbara sjömans- och gangsterstaden Odessa.
Här ligger nämligen världens största grottlabyrint – 250 mil lång.
Aftonbladets utsände gav sig in i tunnelsystemet.
Nere i tunnlarna tar vi första vägskälet åt höger, sedan åt vänster, sedan höger igen… Okej, än så länge är vi med. Det var så här Theseus kände sig när han skulle gå genom labyrinten på Kreta. Vi har inget garnnystan att rulla ut för att se var vi varit, men det ska väl gå bra ändå?
Ganska snart börjar dock kartsinnet svikta. Ännu en gång vänster, så en trevägskorsning – vi går åt mitten, så höger… Nu är vi hjälplöst vilse. Nackhåren reser sig när mörkret och stenväggarna sluter sig runt ficklampans lilla ljuskägla. Vad händer om batterierna tar slut? Om vi ramlar och bryter ett ben? Om vi inte hittar ut? Hjärtat dunkar fortfarande, munnen blir torr, en smygande känsla av panik gör sig påmind.

Odessas katakomber anses vara världens längsta tunnelsystem, uppskattningsvis 250 mil långt. Att gå genom hela systemet skulle alltså vara som att promenera från Stockholm till Rom – i beckmörker. Men siffran är en kvalificerad gissning; katakomberna har aldrig kartlagts fullständigt.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/voLBV/morka-historien-bakom-varldens-langsta-labyrint
Om Gammelsvenskby: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wowpn/sveriges-doende-utpost-i-ukraina

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

http://www.hadebra.nu/euske/Texter/Aldrig/Faster%20Aina.html

Mycket man kan göra med/mot Ukraina ...

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom{drogunduspellcaster@gmail.com}