torsdag 29 januari 2015

Sagornas och trollens gröna ö

Sagornas Island, ön som med vulkanisk kraft, sist av alla länder, lyckades tränga upp ur Nordatlanten, står fortfarande på tillväxt. Här möts motsättningar som mullrande vulkaner, hetvattenkällor och glaciärer.

Islands inland är otillgängligt med vulkaniskt uppbyggda högplatåer och sterila lavafält. Träd finns knappt, bara en och annan fjällbjörk. Skogen har skövlats av båtbyggare men ivrig nyplantering pågår. Varenda trädgård med självaktning i Reykjavik är full av björk och gran.

Vid Thingvallir är kontinentalsprickan mellan Nordamerika och Europa ett utflyktsmål.

Landskapet är kargt men oändligt vackert. Grässlätter,
vattendrag, hedmark med oansenliga fjällblommor och sammetsmjuk mossa möter turisten. Det är alldeles tydligt att månlandskapet står på tillväxt.


Hetvattenkällorna är Islands stora tillgång. De värmer växthusen med öns grönsaksodlingar likaväl som över 90 procent av bostäderna. Dessutom bubblar de upp ur marken och blir till hälsosamma friluftsbad året om. Luftens medeltemperatur är 5 plusgrader, tack vare golfströmmen, så här blir sällan riktigt kallt men heller aldrig särskilt varmt.

Vart femte år eller så bjuder någon av öns 30 aktiva vulkaner på spekulativa skådespel. Mest känd är kanske Hekla – den största av dem alla - som genom åren då och då - och senast år 2000 - kastat glödande kol mot himlen och låtit lavan välla ut över branterna. 

Enligt sagorna var hon samlingsplatsen för häxor och raka vägen ner till helvetet. Undra på att hon skrämde de första bosättarna halvt från vettet. För dagens islänningar är hennes vredgade utbrott mest en sevärdhet. När hon väl har lugnat sig igen, kommer turisterna som förr att åka upp till bergets topp och beundra utsikten.
Idag (2014/2015) sprider vulkanen Bardarbunga sina livsfarliga och av svavel doftande lavaströmmar över stora landområden. 

2010 satte vulkanen Eyjafjallajökull stopp för flygtrafiken i hela Europa under en dryg vecka. 

Fyrhjulsdrivet är ett måste på Island, där vägarna plötsligt bryts av steniga kullar,forsar och stora vattendrag.

Islänningarna är stolta. De kan sina sagor och värnar sitt fornnordiska språk. Ungefär så här talade våra svenska vikingar för tusen år sedan. De har bosatt sig längs kusterna och de allra flesta bor i Reykjavik som är årets kulturhuvudstad. Så sent som på 70-talet byggdes Ringvägen som gör det möjligt att åka bil och buss runt ön.

Huvudstaden är känd för sitt pulserande nöjesliv men det är framförallt vildmarken som lockar. Till Island kommer den som vill fiska lax och forell i älvarna eller ge sig ut i ”Obyggdir” på hästryggen eller med bil. En fyrhjulsdriven jeep är ett måste och en lokal bergsguide bakom ratten helt klart att föredra. Naturkrafterna på Island är ingenting för amatörer.

De varma källorna vid Landmannalaugar bjuder på välgörande friluftsbad året om.


Det vimlar av utflyktsmål. Bortom Hekla ligger Landmannalaugars varma källor med tillhörande camping. Härifrån utgår vandringsleder i

bergstrakterna förbi storslagna naturformationer. Ingen bör missa ”turisternas gyllene triangel” - det stora vattenfallet Gullfoss, gejsrarna i Haukadalur och Thingvellir, där alltinget höll till och där Island för precis 1000 år sedan kristna
des.

Just här möts de nordamerikanska och europeiska kontinentalplattorna som varje år glider isär ytterligare några centimeter. Det är lätt att tappa andan. Thingvellir är en mäktig plats och kanske den vackraste av alla.


Gejsern Stokkur ena minuten...
... Gejsern Stokkur några minuter senare

Var femte minut sprutar gejsern Stockkur i hetvattenområdet Geysir sitt kokheta vatten 25 meter upp i luften. 

Ni har väl sett killen i tv-reklamen som kokar sitt ris i den. 

Vattenkaskaden sjunker nämligen ner i sitt hål efter en stund för att fem minuter senare spruta upp igen.


Men pröva inte det där med rispåsen, om du kommer dit någon gång. Det funkar inte.
Vattenfallet Gullfoss eller Guldfallet i floden Hvitá på södra Island

Islandair, som svarar för en imponerande del av landets BNP. Närmare info och länkar till arrangörer som säljer paketresor finns på internetadress: http://www.icelandair.se/

Och i alla stenrösen bor allsköns väsen och  troll.
Visa respekt!


Statsskick: Republik 
Yta: 103 000 km2 varav 11 procent är glaciärer
Läge: Island ligger i Nordatlanten – i höjd med Umeå – mellan New York och Moskva
Huvudstad: Reykjavik
Folkmängd: 275 000 varav 105 000 i Reykjavik
Nationaldag: 17 juni
Medeltemperatur: Minus 0,4 grader Celsius i januari och plus 11,2 i juli
Ljus: Om sommaren är det ljust dygnet runt, om vintern bara några timmar per dygn. Vinternatten kan emellertid lysas upp av norrsken.
Vulkaner: Island har ca 200 postglaciära vulkaner varav 30 har utbrott i genomsnitt vart femte år.
Varma källor: Island har ca 250 geotermiska områden med varma källor. Vissa är gejsrar.
Språk: Isländska (danska och engelska)
Religion: Luthersk men det finns även en katolsk församling i Reykjavik
Valuta: Isländska kronor (100 SEK = 845 ISK)
Tidsskillnad: en timma på vintern och två timmar på sommaren. Under juni och juli är det ljust dygnet runt.
Naturtillgångar: Fisk, vattenkraft, jordvärme, diatomit
Export: fisk, skaldjur, fiskprodukter, aluminium, ferrosilikon, diatomit och fårprodukter
Bästa årstid för turister: Sommaren

1 kommentar:

Tobias sa...

Tack för en mycket bra blogg. Blev medlem och kommer göra ett bokmärke samt länka hit. Tack.