söndag 24 februari 2013

Spanien gör comeback...

Spanien gör comeback

Det mest populära resmålet sommaren 2013

 
Bokningarna till Alicante har ökat med 50 % sedan förra året.
Det händer saker på topplistan. För första gången på sex år är Spanien mer populärt än Turkiet och Grekland. Här är trenderna inför sommaren 2013.
 
Det är högt tryck på bokningarna av sommarresor trots osäkert konjunkturläge. Det framgick i den stora reseundersökningen, Ticket Collection, som resebyrån Ticket släppte igår. Här är fem tydliga restrender inför sommaren 2013, från Tickets undersökning:

Spanien gör comeback

Efter fyra år i popularitetstoppen halkar Turkiet ner från förstaplatsen på listan över de mest populära resmålen. I stället kliver Spanien upp på tronen. Undersökningen visar att landet lockar alla åldersgrupper. Klassikern Mallorca är fortfarande i topp medan Alicante är det spanska resmål som ökat mest - nästan 50 procent sedan förra året.
– För första gången på länge har säger folk "Nu är det billigt i Spanien igen!", det var länge sedan vi hörde det, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

New York minskar - San Francisco ökar

USA är ett populärt resmål året runt och har haft en stadig ökning av resenärer under flera år. New York är fortfarande dragplåstret, men inför den här sommaren har bokningarna minskat med åtta procent. En förklaring kan vara att fler väljer att åka till Los Angeles och Miami just under sommarmånaderna. Där finns de sol- och badmöjligheter som saknas i New York. Ticket kan också se en stor ökning av bokningarna till San Francisco, dit SAS börjar flyga direkt från Stockholm, via Köpenhamn, i början av april.

Satsning på lokala flygplatser

Charterbolagen har gjort en satsning från de lokala flygplatserna som totalt ska stå för nästan en fjärdedel av den totala chartervolymen.
– Skellefteå och Västerås är de stora vinnarna. Västerås charterflygningar har ökat med nästan 500 procent, säger Martin Durnik.

Reguljärflyg till baddestinationer

Flera flygbolag väljer att satsa på reguljärflygningar till baddestinationer, vilket har gjort det enklare att själv arrangera sin solsemester. SAS har bland annat satsat på Pula i Kroatien och Antalya i Turkiet medan Norwegian bland annat sätter in nya linjer från Köpenhamn till Korfu och Lissabon.

Fyndläge på Turkiet

De stora charterbolagen har satsat på att öka resorna till Turkiet, men hittills har det inte blivit den bokningsstorm man förväntat sig.
– Turkiet bokar inte lika bra som förutspått, så nu behöver charterbolagen komma igång med försäljningen dit, säger Martin Durnik. Det kan innebära en del intressanta kampanjer framöver.
I undersökningen konstaterar Ticket också att svenskarna blir mer och mer medvetna i sitt resande. Man vill gärna lära sig saker om sitt resmål, lokalinvånarna och kulturen.
-Generationen som nu är i 40-årsåldern var de första som backpackade i Sydostasien. De vill nu utforska resmål på närmare håll – men på sitt eget sätt. De vill upptäcka Europa, kanske genom att ta med familjen på en kryssning i Kroatien eller bo på en gård i Frankrike, förklarar Martin Durnik.

Inga kommentarer: