tisdag 2 november 2010

Europa fruktar nytt askmoln på Island

Europa fruktar nytt askmoln på Island

Askmolnet i april orsakade flygkaos i Europa.
Nu hotas Island av ett nytt vulkanutbrott - den här gången från landets största glaciär, Vatnajökull.
- Det går inte att utesluta att det blir ett nytt askmoln, säger experten Reynir Bödvarsson till Expressen.se.
I april stod en stor del av flygtrafiken i Europa still i en veckas tid. Passagerare drabbades hårt av förseningar och flygbolagen gick med stora miljardförluster.
Då hade Eyjafjallajökull på Island haft ett utbrott och spottade ur sig aska vilket skapade ett enormt askmoln som gjorde det omöjligt för plan att lyfta.
Nu kan det vara dags igen.

Smältvatten strömmar
Stora mängder smältvatten strömmar kraftfullt ner från Europas största glaciär, Vatnajökull, vilket kan vara tecken på ny geologisk aktivitet och ett nytt vulkanutbrott, enligt experter.
Utbrottet sker då inom ett par dagar.
– Vi följer situationen noga. Ibland betyder det här att ett nytt utbrott är på väg, men det behöver inte vara så, säger Gudrun Johannesdottir, talesperson på Islands beredskapsmyndighet.

"Går inte att utesluta"
Att ett eventuellt ubrott kommer att orsaka ett stort askmoln den här gången går inte att förutspå, enligt experten Reynir Bödvarsson.
– Det går inte att utesluta att det blir ett nytt askmoln. Det mest sannolika är att det inte blir det, men det går inte att säga med säkerhet, säger han till Expressen.se.
Han fortsätter:
– När det har samlat sig så mycket vatten vilket med högt tryck höjer glaciären kan det bli ett utbrott. Men det brukar inte bli mycket aska, den kemiska sammansättningen brukar se annorlunda ut.
Däremot väntas stora vattenmängder vilket blir problem för vägar. Men där hoppas isländska myndigheter ligga steget före och observerar för närvarande bara läget utan att gå ut med en varning.

Övervakas noga
Reynir Bödvarsson tror inte att ett nytt flygkaos är att vänta.
– Myndigheterna övervakar det här väldigt noga och är i ständig kontakt med flygtrafiken i norra Europa. Man har gått om tid på sig. Det är ofta som man delegerar flyg förbi Island om ett vulkanutbrott är på väg, säger han.
Vatnöjakull ligger tio mil sydöst om Eyjafjallajökull som orsakade det massiva askmolnet. Vattenmassorna kommer från isen i vulkanen Grimsvattens krater, vilket tyder på ökad temperatur i vulkanen.
Förra gången som det var utbrott i Grimsvatten var 2004, då drabbades flygtrafiken till och från Island en kortare period.

Inga kommentarer: