fredag 8 juni 2018

Vad vill de egentligen?


RESAmån 11 sep 2017

Nu fördubblas turistskatten på Mallorca

Turistskatten på Mallorca höjs.
Fördubblas på de finaste hotellen.
Nästa semesterresa blir dyrare.


I fjol infördes en speciell turistskatt på de Baleariska öarna, med bland annat Mallorca, Menorca och Ibiza. Skatten infördes via turisternas boende och beräknas i år inbringa 800 miljoner svenska kronor.
Fördubbling

Nu höjs skatten på två euro per dag för vuxna turister. Genomsnittsbelopp blir i stället tre euro om dagen – medan de som bor på riktigt bra hotell betalar fyra. Det innebär en sammanlagd skatt på 28–38 kronor per dygn och vuxen, enligt bland annat Daily Mail.

Den nya skatten gäller även kryssningsturister som når öarna med fartyg som nu får betala två euro per person. Campare och gäster på hotell utanför städerna beskattas med en respektive två euro per natt.
Tusen kronor extra

Skattehöjningen träder i kraft 2018 och omfattar alla turister över 16 år, mellan maj och oktober. För en tvåveckorsvistelse på fint hotell innebär det en skatt på drygt 500 kronor per person. För en barnfamilj med vuxna barn kan det bli ett par tusen kronor i skatt.

Skatten kallas "eko-skatt" och ska användas till förbättringar i infrastrukturen och vård av öarnas natur- och kulturarv. Skatten är en följd av massturismen som i år lett till kraftiga protester från lokalbefolkningen.

Myndigheterna beräknar att skatten nästa år ska generera 1,1 miljard kronor. Efter Katalonien är de Baleariska öarna de mest besökta i Spanien.
Turistprotesterna i Europa sprider sig
”Det är vidrigt hur de beter sig”
RESAons 23 aug 2017

Turistprotesterna i Europa sprider sig.
Senast till Frankrike.
På många populära turistorter knorras det.
I augusti – i bästa eller värsta semestertid.


Clear Off (Stick iväg)! På lyktstolparna i Biarritz, på Frankrikes sydvästra kust, har handskrivna affischer klistrats upp. Liknande budskap har sprayats på murar och väggar. Delar av lokalbefolkningen har – även här – tröttnat på turisthorderna.
Spanien är fullt

Turistprotesterna från grannlandet Spanien har smugit sig över gränsen. Frankrike, som är världens nästa största turistland efter USA, ser ut att bli nästa land där invånare protesterar mot den alltmer intensiva och högljudda turismen.

– Spanien är ganska fullt, medger Fritz Joussen, vd för resebolaget TUI som liksom många andra arrangörer nu sneglar längs den franska kusten.

I många franska städer och samhällen längs kusten finns tio gånger så många sängar för turister som för lokalbefolkningen. Saint-Tropez, Biarritz och Cannes är några populära resmål.
Värst på Magaluf

På flera andra ställen i Europa fortsätter protesterna. Från Barcelonas smockfulla boulevarder till Dubrovnik, med svärmar av passagerare från kryssningsfartygen, klagar invånare högljutt över hur stegrande turism gör vardagslivet outhärdligt på flera sätt.

Värst irritation råder på Magaluf på Mallorca. Här infördes nyligen 64 regler för att stävja partyturismen. Böter för mindre överträdelser kostar mellan 1 000 och 6 000 kronor. För kategorin värre kostar boten över 30 000 kronor, uppger brittiska Express.

Men turister, i första hand britter, fortsätter störa lokalbefolkningen och nu överväger man att stänga vissa barer och nattklubbar.

För brittiska tidningen The Sun berättar Tracy Annette, som bott i Magaluf i 15 år, att hon har tröttnat.

– Det är patetiskt, det är vidrigt hur de beter sig. Stället behöver städas upp. Ungdomarna som vill bli fulla och ha sex på gatan åker till Magaluf och kommer alltid att göra det, säger hon.Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

I år väntas 32 miljoner turister besöka Grekland, det är tre gånger så många som landets totala antal invånare.
Nu larmar politiker och miljöaktivister om att landet inte klarar av massturismen.


Länderna runt Medelhavet kämpar hårt med det enorma antal turister som besöker länderna varje år. Under sommarmånaderna sliter massturismen hårt på bland annat infrastruktur, miljö och historisk arkitektur.

Efter tuffa år med svåra ekonomiska problem har Grekland välkomnat det stora antalet turister till landet, deras inkomster har varit en viktig del för att hålla landet på fötter och en av fem greker jobbar inom turismindustrin. Men efter att antalet besökare fortsätter att slå rekord varnar miljöaktivister för att landet inte kan hantera den tunga anstormningen, rapporterar The Guardian.
Miljontals turister

Ett stort problem är kryssningsturisterna som kliver iland på de grekiska öarna under sommarmånaderna. Santorinis borgmästare Nikos Zorzos tvingades begränsa kryssningspassagerarna till 8 000 om dagen på den lilla ön. El- och vattenförbrukning har skjutit i höjden på de grekiska öarna och även om det byggs fler avsaltningsanläggningar så är politikerna rädda för att det inte kommer att räcka.

– Vi kan inte fortsätta att ta emot fler och fler turister. Små öar med små samhällen kan inte ta emot en miljon turister under ett fåtal månader. Det hotar infrastrukturen och det slår tillbaka mot oss själva om vi bara fokuserar på antalet turister och inte på att utveckla en mer hållbar turism, säger politikern och miljöaktivisten Nikos Chrysogelos till The Guardian.
Svenskarnas favorit

Grekland ligger i topp på svenskarnas resmål i sommar och alla de stora charterbolagen har grekiska resmål i sitt utbud. Katarina Daniels som är pr- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor har inte märkt av några klagomål från svenska resenärer. Däremot har hon märkt av en ökad efterfrågan på mindre öar och inte bara de mest populära destinationerna Rhodos, Kreta och Kos.

– Det är en svår balansgång, eftersom så många öar och semesterorter är mycket beroende av turismen och många turister bidrar kraftigt till deras och landets ekonomiska utveckling. Men det gäller ändå att turista hållbart och kanske välja att besöka fler lokala restauranger och så vidare. Och att tänka på hållbarhet hela vägen – inte slänga skräp i naturen eller på stranden och använda handdukarna mer än bara en gång, säger Katarina Daniels.
Inga klagomål

Anna Hagberg som är tf. informationschef på Ving har inte heller märkt av att massturismens påverkat resenärerna.

– Vi har inte fått några speciella reaktioner från kunder om detta. Grekland har länge varit, och är fortsatt, en mycket populärt semesterland för oss svenskar. Inför sommaren är nästan 8 av 10 resor till Grekland sålda hos oss, vilket i stort sett är i linje med hur det såg ut vid samma tid i fjol.

Stefan Chatzopoulos som är informationschef på Airtours konstaterar att det under högsäsong är mycket turister på de grekiska öarna.

– Problemet med de många kryssningspassagerarna är att skeppen ofta lägger till på samma destination och att det under de timmar passagerarna är iland blir väldigt mycket folk på ett och samma ställe. Jag har en förståelse för att det skapar problem på de mindre öarna. Men när det gäller andra turister så kan de aldrig bli fler än vad det finns hotellbäddar på stället.

Inga kommentarer: